NU TOATA LUMEA POATE VORBI CU COPACII

Photo: Andreea Fagetan, Shropshire 2015

A fost odată o fată cu părul verde lung. Îi plăcea să călătorească, uneori pe jos și alteori cu inima și mintea. În călătoriile ei, s-a conectat la lumea ei interioară și cu ființele înțelepte care și-au împărtășit intelepciunea lor; asta a ajutat-o ​​să se descopere. Această poveste este despre una din acele călătorii.

Iubea copacii. Unul dintre cei mai buni prieteni ai ei era un copac înalt de arțar din pădurea din apropierea casei ei. S-au cunoscut prima oară când fata era mică, într-o zi când culegea ciuperci în pădure cu mama ei. Fugind dupa o veveriță, ea s-a rătăcit; copacul i-a ținut companie cu una din poveștile sale magice până când mama a găsit-o. De atunci, prietenia lor a devenit mai puternică în fiecare zi.

Arborele era un mare povestitor; fata obișnuia să-i asculte poveștile cu atâta curiozitate și încântare încât uneori nu voia să se întoarcă acasă. A visat să fie si ea copac și să-și petreacă restul vieții în pădure împreună cu prietenul ei, pentru că acolo se simțea mai libera și mai vie.

-Nu-mi place să fiu om! i-a spus fata copacului într-o zi stind întinsă în iarbă si admirându-i frumoasele ramuri înalte. -Mi-aș dori să fiu un copac la fel ca tine, zise fata cu o voce tristă.

-Da? Ce crezi că este atât de grozav să fi copac? întrebă copacul zâmbind.

-Tu îți petreci tot timpul în acest loc frumos și pașnic. Poți fi doar tu și nimeni nu încearcă să te schimbe în ceva ce nu ești. Nimic nu te poate răni aici, spuse fata.

-Da, trăiesc în acest loc frumos, dar asta nu înseamnă că nimic nu mă poate răni, a spus copacul. -Sunt multe lucruri pe care nu le știi încă, draga mea. Ce mi-aș dori eu să știi tu insa acum, este că ești mai mult ca mine decât crezi tu, a continuat copacul.

-Într-adevăr? a strigat fata fericită.

-Da! chicoti copacul. -S-ar putea să-ți fie greu să-ți imaginezi, dar cu mult timp în urmă, eram un puiet micut care își începe călătoria prin viață așa cum ești acum. Trunchiul meu era mai mult ca o crenguță la acea vreme, iar rădăcinile mele erau foarte subțiri și fragile. De multe ori am crezut ca nu voi reszista, mai ales când apareau furtunile. Am crezut uneori că vântul și ploaia puternică erau hotărâte să mă rupa, dar am greșit. Cu timpul am început să-mi dau seama că nu puteam controla vântul, el avea un pic de temperament; la fel și cu ploaia, e cam indispusa uneori și poate deveni puternica. În schimb, am învățat să văd furtuna pentru ceea ce este: poate provoca distrugere, dar aduce și creștere. Apa din ploaie mi-a ajutat rădăcinile să devină mai puternice, ceea ce mi-a făcut trunchiul mai solid în timp și ramurile mele să crească mai înalte. Vântul îmi poartă semințele la kilometri și kilometri distanță și doar asa alți copaci pot ajunge să crească în locuri în care nu credeau vreaodata că este posibil. Am învățat că furtunile vor fi mereu acolo, așa că la fel de bine aș putea învăța să le fac fac fata, a continuat copacul.

Pictura: Andreea Făgetan, Iulie 2019

Fata părea pierdută în gândurile ei. – Mi-e greau sa imi imaginez că ai fost odata un puiet fragil, spuse fata.

-A fost cu atât de mult timp în urmă, încât mi se pare ca e un vis, a spus copacul râzând.

-Deci, cum sint eu asemanatoare cu tine din ce ai spus? întrebă fata.

-De-a lungul vieții tale, vor exista momente în care va trebui să induri furtunile tale, draga mea, la fel ca și mine. Dar furtunile tale vor fi mai degrabă experiențe dureroase care te-ar putea simți face sa te simti ca iti pierzi controlul si sa te copleșeasca. Permite-ti să te simțiți supărata sau trista când se întâmplă, dar nu lăsa acele experiențe să te rupă sau să te definească. La fel ca mine, rezista si ridica-te din nou cind te simti pregatita. Descoperă ce poți folosi din acea furtună pentru a crește și să evoluezi. Odată ce ai învățat să temperezi furtunile, vei începe să stai înalta, să fii mândra de ceea ce ai depășit și de cine ai devenit; la fel cum sunt eu acum cu rădăcinile și trunchiul meu puternic. Vei începe să înțelegi că singurul lucru pe care îl poți controla în viață este modul în care reacționezi la lucrurile care se intimpla. Tu ești singurull care isi poate crea viața prin alegerile pe care le faci, visând mai sus decât ai crezut că este posibil vreodata. La fel cum ramurile mele cresc mai sus spre cer, tot așa vei începe să atingi si tu potențialul maxim.

Pictura: Andreea Făgetan, iulie 2019

-Suna un pic înfricoșător, dar ma face sa ma simt bine în același timp, a spus fata zâmbind și i-a dat copacului o îmbrățișare.

– Atunci e bine, a spus copacul zâmbind.

Anii au trecut, iar fata cu parul verde a crescut. La o zi după ce și-a luat rămas bun de la prietenul ei copac, s-a mutat într-o altă lume departe. Furtunile au venit și au intrat în viața fetei; cuvintele copacului au rămas cu ea și i-au dat forța să meargă mai departe de fiecare dată. Fata a devenit mai puternică și s-a descoperit prin furtuni, așa cum i-a spus prietenul ei. Au mai trecut câțiva ani și într-o zi, prietenul ei de arțar i-a venit în minte foarte mult; așa că, a decis să se întoarcă acasă și să-l viziteze, pentru a-i mulțumi pentru sfaturile care au ajutat-o ​​să reziste furtunilor.

Când a ajuns în pădure, tot ce a putut găsi de el erau rădăcinile lui și o bucată mare din trunchiul său inferior. În acel moment, fata a simțit că inima ei s-a spulberat într-un milion de bucăți. A căzut la pământ și a început să plângă, sprijinindu-si scapul pe ciotul copacului. În timp ce ea urmărea inelele copacului cu degetele, s-a întrebat cum pot fi  oamenii atât de cruzi; apoi și-a dat seama că nu toți oamenii pot vorbi cu copacii, iar asta a întristat-o. In acel moment ea s-a hotarit sa cutreiere lumea si sa le spuna oamenilor cum e sa vorbesti si sa asculti cu inima.

A vorbi cu copacii, sau orice alte ființe care nu au voce umană, nu este doar pentru copii sau oameni speciali; oricine poate face asta, chiar și tu. Pentru a putea face asta, tot ce ai nevoie este să te conectezi cu acea lume magică din interiorul tău, unde orice este posibil. Deja ai cheia acelui loc, cheia este imaginația ta, cu care te-ai născut, dar pur și simplu ai uitat cum să o folosești. În acea lume interioară, te poti conecta la îndrumarea  ființelor care au cutreierat pământul cu mult înainte de a te naște tu. Poate aceste ființe nu vorbeas limba minții tale, dar ele vorbesc limbajul universal al sufletului, deoarece așa suntem cu toții conectați până la urmă. Cu cât acel loc magic din interiorul tău este mai ascuns, cu atât lumea exterioară din jurul tău dispare.

Deschide-ți inima și începe să asculți …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s