OAMENII RANITI SINT CA SI TRANDAFIRII

Poza de Andreea Fagetan

A fost odată o fată cu părul verde lung. Ei ii plăcea să călătorească, uneori pe jos, alteori cu inima și mintea. În călătoriile ei magice, ea s-a conectat la înțelepciunea străveche, care a ajutat-o să se descopere. Această poveste este despre una din acele călătorii.

Ea iubea trandafirii; de fiecare dată când inhala mirosul lor fascinant, simțea că luat putin din esența lor. Fata a gasit o zonă goală la câțiva pași de tufișurile de trandafiri si a decis să se întindă în iarbă cu cartea ei; acesta era unul dintre momentele ei de relaxare preferate. Ea a închis ochii și a început să asculte cântecul păsărilor care venea dintr-un copac la câțiva metri distanță.
– Bună! a auzit ea la un moment dat. Vocea era foarte blândă și prietenoasă. A deschis ochii, dar nu a putut vedea pe nimeni în jurul ei.
– Sunt aici în stânga ta, a spus din nou vocea. Fata s-a uitat la stânga ei, dar nu a putut vedea decât tufele de trandafiri. S-a ridicat și a început să meargă spre ele. Când s-a apropiat, a văzut un trandafir roșu frumos care se mișca, deși vântul nu adia deloc afară.
– Bună, a spus trandafirul vesel. Mulțumesc că ai venit. Mă simt cam singur azi, fratii mei dorm dar eu nu sunt deloc obosit. Te-ar deranja să-mi ții companie un pic?  întrebă trandafirul.
– Sigur, a spus fata zâmbind. Cu multa placere!
– Mulțumesc. Ești un om minunat. Știi, eu cred că oamenii și trandafirii sunt similari, a spus trandafirul.
– Chiar crezi? A întrebat fata.
– Pari surprins, spuse trandafirul. Lasă-mă să îti explic. Ai fost vreodată rănita în viața ta? întrebă trandafirul.
– Da, am fost, a spus fata. Nu-mi place durerea, dar știu că face parte din viață. Cei mai mulți dintre noi fie sintem răniti, ori rănim alte persoane.
– Am văzut asta și mi se pare foarte trist, a spus trandafirul intristat. De fapt oamenii răniți sunt ca niște trandafiri, a spus trandafirul.
– Nu inteleg ce vrei sa spui, a spus fata.

Pictura de Andreea Fagetan, Aug 2019

– Ei bine, gândește-te la tulpina mea ca la toate durerile din copilărie: intimidare, durere cind pierzi pe cineva, lipsa de iubire, respingere, abandon, abuz emoțional și fizic Aceste evenimente dureroase pot lăsa cicatrici în interiorul tău. S-ar putea ca nici măcar să nu fi conștienta că sunt acolo până când anii vor trece. Apoi într-o zi, cineva va spune sau va face ceva care te face să te simți rănit. Poate fi cineva pe care îl iubești sau un străin, dar în acele momente, ai putea reacționa fără să știi de ce.
– Da, mi s-a întâmplat și văd că se întâmplă cu oamenii din jurul meu tot timpul, a spus fata un pic supărată.
– Gândeste-te la toate aceste reacții ca mecanisme de apărare, sunt ca spinii de pe tulpina mea. Acești spini s-au format în timp, fără să iti dați seama, a spus trandafirul cu o voce tristă. Spinii pot fi mânie, gelozie, manipulare, frică, dependențe, ziduri interioare care îi țin pe oameni la distanta. De fiecare dată când cineva se apropie de durerea ta, spinii sunt acolo pentru a te proteja. Pentru a-i ține pe oameni departe de posibilitatea de a fi rănita din nou, a continuat trandafirul.
– Ai dreptate, oameni răniți și trandafirii sunt foarte asemănători! a exclamat fata. Dar partea ta cu petalele? întrebă fata.
– A, da, partea cu petalele, a răspuns trandafirul. Cred că durerea din copilărie a făcut ca inima ta să se frângă pentru prima oara. Poate fara sa isi dea seama, cineva pe care tu ai iubit foarte mult, te-a facut sa crezi prin actiuni sau vorbe, ca felul in care esti tu e gresit. In acel moment ai fost respins pentru prima oara si inima ta a fost frântă. Imaginează-ți că inima ta frântă se află ascunsă în centrul trandafirului, sub petale. Ea vrea să se vindece, să iubească și să aibă încredere în oameni din nou, dar simte că prețul de plătit este prea mare. Inima ta frântă e aceea caruia ii este frica să fie ranita din nou, continuă trandafirul.
 – Frumos spus, zise fata cu lacrimi în ochi. Nu m-am gândit niciodată la așa ceva pâna acum. Oare cum ne putem vindeca inima frântă? întrebă fata fără să aștepte de fapt un răspuns.
– Nu este ușor și necesită timp, a spus trandafirul. Dar este posibil. Arată-mi cum m-ai ține dacă vrei să-mi simti mireasma, a spus trandafirul.
Fata și-a așezat ambele palme cu fața în sus sub sepalele și șoldul trandafirului, ținându-l ca și cum ar fi fost cel mai prețios cadou din lume. Ea îsi pleacă capul și cu ochii închiși inhală mirosul îmbătător al trandafirului.
– Văd că știi deja răspunsul la întrebarea ta, spuse trandafirul fericit.
– Ce vrei sa spui? întrebă fata părând confuză.
– Modul de a vindeca o inimă frântă este de a o ține blând, ca și cum este cel mai prețios cadou din lume; la fel cum m-ai ținut tu pe mine, cu multă dragoste și respect. Inima ruptă va începe să se deschidă încet și se va vindeca în timp, a spus trandafirul.

Pictura de Andreea Fagetan, Aug 2019

– Deci, am puterea de a vindeca inima ruptă a cuiva? întrebă fata surprinsa.
 – Da, dar mai întâi trebuie să-ți vindeci inima ta frântă, a răspuns trandafirul. Începe prin a te concentra pe spinii tai în loc să te concentrezi pe spinii altora. Când o să înveți să te accepți și să te iubești necondiționat, vei începe să îi accepți și să îi iubești și pe ceilalți necondiționat. Când o sa îi accepți și o sa îi iubești pe ceilalți necondiționat, o sa le arăți ca e ok să se accepte și să se iubească și ei în mod necondiționat.
Fata avea lacrimi care îi coborau pe obraji. S-a gândit la toate timpurile din viața ei când a fost un trandafir și a rănit oamenii pe care îi iubea cu spinii ei. Și-a amintit si dățile când a simțit că spinii altor oameni o răneau, dar nu s-a putut îndepărta de ei. Totul avea sens acum, ea s-a concentrat întotdeauna pe spinii lor, în loc de a ei. Nu mai putea schimba trecutul, dar stia ca era in puterea ei sa-si schimbe viitorul.

–  Ai dreptate, trandafirule! spuse fata. Persoanele rănite sunt ca niște trandafiri, dacă le atingi spinii, ei te vor răni. Mulțumesc, a spus fata cu un zâmbet trist pe față.
– Cu plăcere, a spus trandafirul. Îți mulțumesc că mi-ai ținut companie și că m-ai ascultat . Ești un om interesant, te voi ține minte, continuă trandafirul.
– Și eu te voi ține minte, trandafirule. Îți  voi răspândi mesajul, a spus fata. Ea s-a apropiat de trandafir, și-a așezat ușor mâinile în jurul lui așa cum o făcuse înainte și l-a sărutat moale pe petalele sale.
Fata simți soarele cald pe fața ei. O frunză i-a căzut pe față și ea a deschis ochii. Se uită la tufișul de trandafiri din stânga ei și zâmbi; inima îi era plină de dragoste și recunoștință pentru trandafir.

Notă: Această poveste nu se refera la relatiile foarte abuzive, unde exista speranța că persoana care va abuzeaza se va schimba și nu vă va mai răni daca ii acceptati asa cum sint. Nu se vor schimba doar pentru că vrei tu sa se schimbe, indiferent cât de mult încerci, speri și poate chiar crezi ca e vina ta pentru ca ei sint asa; decizia de schimbare trebuie să inceapa de la ei. Învață să te iubești pe tine și să te pui pe primul loc; meriți să fi tratata cu dragoste și respect.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s